Јесења школска дешавања

У петак, 22. септембра, у 13 часова, у Гимназији у Лазаревцу, одржана је прва у низу радионица које су посвећене каријерном вођењу и саветовању. На радионицама су ученици имали прилику да интерактивно раде на темама које су од важности за одабир њиховог будућег позива.

Радионице води психолог школе Андријана Алексић.

Екипа наших ученика са природно-математичког смера, руковођена инструкцијама професора физике Александра Димитријевића, израдила је пројекат под називом “Израда екструдера за 5 Г филамент”. Поменути пројекат ушао је у ужи избор најбољих осам пројеката националног фестивала “Наука на сцени Србија”. Ученици су за свој труд и одлично презентовање пројекта награђени специјалном наградом, таблетом.

Екипу су чинили: Василије Тодоровић 3/5, Михаило Ђурђевић 3/4, Лука Костић 3/4 и Лука Радовановић 3/4.

У изради пројекта учествовали су још: Александра Пауновић, Огњен Дробњак, Дамјан Рајшић, Драган Шапић и Никола Мелентијевић.

Један од чланова жирија, професор физике Мајкл Грегори, сура ће посетити нашу школу.

Честитамо нашим ученицима, професору Димитријевићу и професорки Лани Николић, која је веома посвећена реализацији и промовисању СТЕМ пројеката у Србији.

Ученици трећег разреда природно-математичког смера, у оквиру изборног програма Уметност и дизајн, посетили су протеклог петка ретроспективну изложбу Миодрага Миће Поповића у Галерији САНУ, у Београду. То је била прилика и за обилазак Храма Светог Саве на Врачару, где су уживали у импозантном мозаичком остварењу ентеријера храма. У Кнез Михаиловој су разгледали архитектуру, а потом прошетали и Калемегданом и погледали мозаике који красе спољашњи зид Београдског зоолошког врта, а које су радили студенти Факултета ликовних уметности.

Ученици су били у пратњи професорке Тамаре Њуњић, која у трећем разреду води предмет Уметност и дизајн.

Гимназија у Лазаревцу имала је прилику и част да угости Мајкла Грегорија, француског амбасадора фестивала “Наука на сцени”. На часовима географије професорке Лане Николић, наш гост представио је помоћу дигиталних карти и фотографија своја путовања земљама Африке и Европе. Предавања су била намењена ученицима другог разреда. Другаци су предавања слушали на енглеском језику па је то била прилика и да усавршавају своје знање страног језика.

Договорено је да у скоријој будућности преко Зума буде реализовано још сличних часова.

Наши “природњаци”, Огњен Дробњак, Василије Тодоровић, Борис Марјановић, Лука Радовановић и Михаило Ђурђевић, осмислили су пројекат на тему заштите животне средине и учествовали у раду радионице која се организује под окриљем Уницефа. Наша екипа под називом “МЗС 11 550” ушла је међу пет најбољих екипа и освојила специјалну награду и новчана средства у износу од 100 000 динара за израду награђеног пројекта. Ментор им је био Ален Пиљак, а усмерио их је и снабдео материјалом професор Александар Димитријевић, који је задужен за Природњачку секцију у нашој школи.

Протеклог уторка представници Ученичког парламента наше школе, Борис Марјановић, председник, и Алекса Јевтић, потпредседник, присустваовали су седници ученичких парламената у Народној скупштини Србије. Тема је била превенција насиља у школама и развијање емпатије и солидарности. Седница је реализована под покровитељством организације “Пријатељи деце Србије”. Са нашим парламентарцима седници је присуствовала и в. д. директора школе Драгана Павловић Треботић.

“Наша тезгица”, тезга лазаревачких матураната, данас је била веома запажена на манифестацији “Мој шпајз”. Разноврсна понуда, веома леп аранжман и декорација, а пре свега њена хуманитарна оријентација, привукли су бројне суграђане. Сав приход од продаје са тезгице, око 80 000 динара, биће уплаћен за лечење гимназијалке Јане Симић.

Захваљујемо се свима који су својим прилогом учествовали у нашој акцији!

Честитамо нашим матурантима и њиховој професорки Ивани на идеји и труду.

Ирина Ћуковић, матуранткиња са природно-математичког смера, протеклу годину провела је на размени у Сједињеним Америчким Државама. Своје искуство желела је да подели са млађим гимназијалцима, ученицима првог и другог разреда, који имају могућност да конкуришу за FLEX програм размене ученика. Ирина је за све заинтересоване организовала предавање и била спремна да одговори на сва питања, реши недоумице и буде подршка онима који су заинтересовани за овај програм.

На градском такмичењу у одбојци наше одбојкашице освојиле су феноменално треће место. У поход на медаљу, екипу је водио професор Драган Богдановић. Браво!

Огњен Дробњак, ученик трећег разреда природно-математичког смера наше школе, учествовао је на Еразмус+ пројекту под називом “Digital Horizons”, у месту Pálháza, у Мађарској. Током девет дана, колико је трајао поменути пројекат, обрађиване су теме вештачке интелигенције, машинског учења и дигиталне писмености.

Поред осмочлане екипе из Србије, у пројекту су учествовали и ученици из Португалије, Чешке, Словачке, Мађарске и Румуније. Цео овај пројекат, који је финансирала Европска унија, за циљ је имао и упознавање и дружење младих из различитих европских земаља, тако да је било и доста ваннаучних заједничких активности на отвореном.

Стечена знања и искуства Огњен ће, у оквиру школских радионица, поделити са својим другарима.

У “Дарквуду”, у организацији Ученичког парламента Гимназије у Лазаревцу, одржан је хуманитарни паб квиз за Јану Симић. У овој акцији прикупљено је 40 000 динара. Најуспешнија је била екипа “Алекса, срећан рођендан”, а победила је хуманост гимназијалаца.

Велико хвала свима који су учествовали у квизу и који су организационо или својом донацијом подржали нашу акцију.

И ове године гимназијалци су посетили Сајам књига. У одабиру књига ученицима су препорукама и саветима помагале професорке Биљана Комад и Петра Драгићевић.

Крајем октобра остварена је сарадња наше школе са пословницом ОТП банке у нашем граду. Четири групе ученика трећег разреда који похађају изборни програм Економија и бизнис, имали су прилику да разговарају са банкарским саветницима, виде конкретно пословање, осете атмосферу установе и поставе питања о стручним садржајима који их интересују. Ученицима су представљене услуге банке, као и пригодни пакети за њихов узраст. Дана 31. октобра, четврта група ученика посетила је ОТП банку и на тај начин обележила Светски дан штедње. Ученици су били веома задовољни овом посетом, која ће постати пракса за све ученике који у наредним годинама буду похађали Економију и бизнис.

Захваљујемо се менаџменту ОТП банке и свим запосленима који су наше ученике учинили богатијим за једно драгоцено искуство.

Изборни програм Економија и бизнис води професорка Ивана Ђукић Јаковљевић.