ПОЗИВ ЗА УЧЕШЋЕ НА ТРЕНИНГУ “Млади против корупције”

Институт за европске послове уз подршку Бироа за међународну борбу против наркотика и спровођење закона САД и Амбасаде САД у Београду, организује програм Млади против корупције у оквиру којег ће се одржати тренинг за ученике и ученице средњих школа из читаве Србије. Тренинг ће бити одржан од 20. до 24 . децембра у Бајиној Башти.

Програм се фокусира на упознавање појма корупције, па су неке од тема које ће бити обрађене: појам корупције, узроци и појавни облици корупције, институционални оквири борбе против корупције, практичне последице корупције, механизми за превенцију и искорењивање корупције, одговорност грађана и појам узбуњивача, интегритет, етика и етичке дилеме.

Програм се састоји од петодневног тренинга (4 радна дана) и организације вршњачких едукација. Овај тренинг намењен је ученицима и ученицама средњих школа са подручја Србије, са фокусом на оне ученике и ученице који учествују у раду ученичких парламената у својим матичним школама.

Позивамо све ученике и ученице средњих школа, са фокусом на оне које учествују у раду ученичких парламената у својим школама, да се пријаве за учешће у овом тренингу. Организатор покрива све трошкове једносмерног превоза, смештаја и исхране за време трајања тренинга. Биће изабрано 20 учесника и учесница у складу са њиховом мотивацијом, принципима регионалне распрострањености, културне и језичке разноликости и равноправности полова. Посебно охрабрујемо младе припаднике и припаднице националних, верских и других мањина да се пријаве за учешће на тренингу.

Програм обухвата тренинг који се састоји из предавања, радионица, дискусије учесника и учесница са универзитетским професорима, правницима, представницима организација цивилног друштва и институција о појму корупције и свих горе наведених тема.

Тренинг се састоји од четири радна дана са врло интензивном агендом. Током тренинга очекујемо да се развију вештине и знања учесника и учесница у циљу бољег разумевања појма корупције и механизама превенције и борбе против корупције.

Након тренинга учесници и учеснице имају обавезу одржавања вршњачке едукације за своје вршњаке у матичним школама.

Начин пријаве

Молимо вас, попуњени пријавни формулар који можете пронаћи на сајту Института за европске послове (https://iea.rs/) под одељком „Актуелни конкурси“ или га можете преузети линком на дугме на врху и у дну ове стране, пошаљите на адресу [email protected] не касније од 6. децембра 2022. год. до 23:59 часова. Листа одабраних учесника биће објављена до 8. децембра 2022. године до 16х. Само одабрани кандидати ће бити контактирани од стране организатора. Организатор ће свим учесницима обезбедити потврде о учешћу у циљу правдања изостанака са школских часова у време трајања тренинга.