Мајске новости

  • Ученици који прате изборни програм Здравље и спорт организовали су са својим професором Браниславом Павловићем, током протеклог месеца, спортску суботу. Здравље и спорт је изборни програм за ученике првог и другог разреда који се реализује онлајн, па је спортска субота била сјајна прилика да се изађе у природу и посвети омиљеним спортовима. Ученици су према личним афинитетима бирали спортску активност, дружили су се и у одличном расположењу разишли кућама. Због тога је у плану да током маја још једна субота буде у знаку спорта.
  • Ученици првог и другог разреда који прате изборни програм Примењене науке 1 учествовали су у обележавању Светског дана воде (22. март) и Дана планете Земље (22. април). Професорка Јелена Павловић Иконић организовала је демонстративно-експериментални час на коме су се ученици упознали са проблемима загађености и нерационалног коришћења воде, али и са узроцима ових проблема и начинима њиховог превазилажења. Ученици су на конкретним узорцима проверавали квалитет воде и њену исправност. Био је то час на коме се врло очигледно могла сагледати функционална страна науке. Ученицима је било занимљиво, а много тога новог се и научило.
  • Сјајне вести стижу нам из Шапца, са Републичког такмичења из математике! Душан Грабовић, ученик одељења IV5, у Шабац је отишао као средњошколац, а из Шапца се, поносно можемо рећи, враћа као студент. Душан је показао одлично знање на такмичарском тесту и освојио треће место на државном нивоу, што му даље пружа могућност да без пријемног испита упише факултет који буде желео, а који за пријемни испит има проверу знања из математике. Душана је припремала и његов рад пратила професорка математике Душанка Бјековић. Честитамо Душану и професорки Душанки на великом успеху и захваљујемо им се на изузетном представљању наше школе!
  • Током протеклог викенда веома успешни су били и наши биолози. Њих шесторо обезбедило је пласман на Републичко такмичење. Резултати Окружног такмичења из биологије су следећи: прво место заузели су Лука Костић, ученик првог разреда, и Милица Ђашић и Вања Неђић, ученице другог разреда; друго место освојили су Лука Бараћ, ученик првог разреда, и Лена Николић, ученица четвртог разреда; треће место заузела је Миља Стевановић, ученица другог разреда. На такмичењу су учествовале још и Ленка и Ђурђа Милићевић и Ива Радосављевић, које су остале тик испод црте. Честитамо свим ученицима на уложеном труду и показаном изузетном знању. Ученицима који су се пласирали на највиши ниво такмичења желимо срећу у наставку такмичења. Честитке за остварене резултате упућујемо и професорима који су припремали ученике за такмичење, Горану Јеремићу и Јелени Мирић.
  • Половином маја је одржана ревијална трка “Веслам за своју школу”. Реч је о манифестацији која се одржава у част матураната, а која због епидемије није била реализована последње две године. Овогодишња трка осмишљена је као најава обнављања започете традиције. Ове године учесници су били бивши матуранти и њихови професори. За нашу школу веслали су Теодора Шијан и професор Драган Богдановић. Подршку овој манифестацији пружио је РТС, па сви који су јуче гледали “Београдску хронику” могли су уживо пратити наш двојац.
  • Ученици треће и четврте године који прате изборни програм Основи геополитике присуствовали су предавању “Савремени геополитички положај Србије и савремена геополитичка жаришта” које је одржао професор историје и библиотекар Ратко Вукелић . Ученици су били веома заинтересовани за ову тему. Предавање је одржано у Градској библиотеци “Димитрије Туцовић”, а организовано је у сарaдњи професора Вукелића и професорке географије Лане Николић, која у Гимназији води изборни програм Основи геополитике.
  • Професорка Милица Богосављевић је у оквиру изборног програма Језик, медији и култура и уз помоћ запослених у лазаревачкој Модерној галерији, укључила своје ученике у обележавање манифестације ”Музеји за 10”.
  • Викенд за нама протекао је у знаку Београдског маратона. Бројна група наших гимназијалаца, предвођена професором Драганом Богдановићем, и ове године истрчала је полумаратонску трасу. То су следећи ученици: Ђурђа и Ленка Милићевић, Ленка Станић, Нађа Живковић, Софија Митић, Катарина Марковић, све ученице одељења III4; Ана Јовановић (III5), Матеја Ристановић (III3), Анастасија Благојевић (III1), Ивана Петровић (II3), Василије Јовић (I2), Светозар Маринковић (IV5). У интензивним припремама које су трајале готово свакодневно два месеца учествовали су и Ива Радисављевић (III4), Исидора Јаковљевић (III5) и Андреј Миловановић (IV5). Браво за све!
  • Завршено је гласање за најбољу плесну тачку у оквиру пројекта “Твој лајк за наш плес”. Према гласовима публике кореографија коју су извеле ученице наше школе заузела је друго место. Према гласовима стручног жирија плесна група лазаревачких гимназијалки освојила је треће место. Браво за наше девојке и професора Зеку! Циљ пројекта је био покретање ученика на физичку активност и презентовање њихових плесних способности, а организатор је Савез за школски спорт Србије.