„Разоткривање“, фестивал науке


У суботу, 7.12. 2019., ученици наше Гимназије, посетили су 13. фестивал науке на Београдском сајму са професорима Оливером Коларо, Виолетом Бараћ Јанковић и Слађаном Нојковић.

Овогодишњи фестивал под називом „Разоткривање“ посвећен је разоткривању митова и заблуда уз помоћ науке и научних достигнућа. Ученици су имали прилику да обиђу и активно учествују на поставкама великог броја научних и образовних институција из земље и иностранства.

Велико задовољство је било срести наше бивше ученике који су сада успешни студенти и учесници овогодишњег фестивала, Лану Радовановић, студент ТМФ-а и Јовану Бјеловић, студент психологије. У организацији Фестивала нашао се ученик II1 Вук Ранђић.

Деца су видела Теслин трансформатор и могли су да држе неонку и испробају како ради, онда моделе за перпетум мобиле, организовао физички факултет.

Испробавали су преламање светлости, дисперзију, рефлексију преко кристалне призме. Научили су нешто о флуоресцентној светлости, погледали реплику модела Алопо 11 и поред је била ракета која се пунила са лименка за рециклажу да подсети децу да треба рециклирати. Било је модела 3д стампача.

Онда, експеримент да је Земља, ипак, округла и објашњење гравитације. Пажњу је привлачила слика са авионом која објашњава промену степена радијације у односу на удаљеност од тла.

Ђаци су могли да науче како се прави сензор који мери удаљеност неког предмета и то се сада користи у аутоиндустрији за паркинг сензоре.

Било је пар експеримената на катедри за психологију где је радила наша некадашња ученица, и још један наш ђак је био на катедри из археогије који сад ради и у Петници као сарадник.